Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,220.59
ETH/USDT
3,568.90
BTC/USDT
70,802.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, Yaşam

'Türkiye'de arı ölümleri kaygı verici boyutlara geldi'

Uzmanlar, Türkiye genelinde önceki yıllarda yüzde 10-20 olan arı ölümlerinin bazı bölgelerde yüzde 70'lere kadar çıktığını bildirdi.

Elif Özlem Çelikler  | 14.09.2015 - Güncelleme : 15.09.2015
'Türkiye'de arı ölümleri kaygı verici boyutlara geldi'

Bursa

BURSA

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak, Türkiye genelinde önceki yıllarda yüzde 10-20 olan arı ölümlerinin bazı bölgelerde yüzde 70'lere kadar çıktığını bildirdi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve yönetim kurulu üyeleri, AGAM yönetimi ile bir araya geldi.

Toplantıda, bölümde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çakmak, Amerika ve Avrupa'da son yıllarda artan arı ölüm oranlarına paralel şekilde Türkiye'de de yüksek boyutlarda arı ölümleri görülmeye başlandığını aktardı.

Çakmak, "Geçmiş yıllarda yüzde 10-20 olan arı ölümleri, Türkiye’nin bazı bölgelerinde yüzde 70'lere kadar çıktı" ifadesini kullandı.

Giderek artan arı ölümleri için henüz resmi ve bilimsel olarak tamamlanmış bir araştırmanın bulunmadığına dikkati çeken Çakmak, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde artan arı ölümleri, Türkiye'de de aynı paralelde artış gösteriyor. Ülkemizde henüz bilimsel bir araştırma tamamlanmış değil. Tahmini ve daha önceden kanıtlanmış bulgular mevcut. Örneğin tarımsal ilaçlar ve genel arı hastalıklarının ölümlere neden olduğunu biliyoruz ancak eskiden bu oran en fazla yüzde 20'ler bazında oluyordu. Şimdi ise Türkiye genelinde bazı bölgelerde temas kurduğumuz arıcılar yüzde 70'lere varan ölümler yaşadıklarını bizimle paylaştılar. Genel anlamda bir artış var ve bir an önce bu artışın nedenlerini öğrenmemiz gerekiyor. AGAM olarak araştırmaları başlattık. Kesin ölüm nedenlerini bulacak ve önüne geçmek için çalışmalar yürüteceğiz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın