Türkiye'nin Afrika açılımında kadın atılımı
2002'de 14 olan kadın büyükelçi sayısı bugün 37'ye yükselirken, Türkiye'nin son yıllardaki önemli ayaklarından biri olan Afrika açılımında pek çok kritik görevde kadın büyükelçiler bulunuyor.
ANKARA - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU
Türkiye'den kilometrelerce uzakta, Afrika'da görev yapan beş kadın büyükelçi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajlarını AA muhabiriyle paylaştı.
Dışişleri Bakanlığında yurt içi ve yurt dışında görev yapan 236 büyükelçiden 37'sinin kadın olduğunu bildiren diplomatik kaynaklar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's 500 listesinde yer alan şirketlerin yöneticilerinin yaklaşık yüzde 5'inin kadın olduğu göz önünde bulundurulduğunda, görevdeki kadın büyükelçilerin yüzde 16 olan oranının önemli bir veri olduğuna dikkati çekti. Kaynaklar, Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerinde 9 kadın başkonsolosun görev yaptığını kaydetti. Dışişleri Bakanlığındaki 6 müsteşar yardımcısından biri de kadın diplomat.
Türkiye'nin Afrika açılımında kadın diplomat damgası
Dışişleri Bakanlığı, son yıllarda izlediği dış politikanın en önemli ayaklarından biri olan Afrika açılımında da pek çok kritik görevi kadın büyükelçilere emanet etti.
Türkiye'nin Afrika'da büyükelçilik açan ilk kadın diplomatı olarak, 2011'den bu yana Mozambik'te görevli olduğunu belirten Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan, "Sağlık, güvenlik riski gibi Afrika’nın özel şartlarından kaynaklanan güçlüklerle iç içe yaşamakla birlikte büyükelçilik açmak ve iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini görmek, kısaca atılan her başarılı adım, yaşadığım tüm zorlukları bana unutturdu" dedi.
"Arkadaşlarımdan Afrika haritası istemiştim"
Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir de ilk yurt dışı görev yerinin Senegal olduğunu belirterek "Senegal’in yerini bulmak için arkadaşlarımdan bir Afrika haritası istediğimi hatırlıyorum. Dakar’a gittiğimizde kızımız 14 aylık idi. Genç bir diplomatın yaşayabileceği en güzel iki yılı Dakar’da geçirdiğimi söyleyebilirim" diye konuştu.
"Afrika'daki görevimi avantaj olarak gördüm"
Afrika'nın güneybatı ucunda, Namibya'da görev yapan, Türkiye'nin Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, göreve atandığında büyük mutluluk duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Afrika’da bir ülkeye atanmak esasen bir sürpriz değildi, zira 54 ülke ile dünyanın en çok ülkesini barındıran bu kıtada 39 büyükelçiliğimiz var. Afrika’da görev almayı her zaman bir avantaj olarak gördüm. Beklentinizi yüksek tutmayınca, bunun karşılığı size tahmin edemeyeceğiniz güzelliklerle geri dönüyor."
"En başarılı alanlardan biri Afrika politikamız"
Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp, Uganda'ya atanmadan önce Batı Afrika Daire Başkanı ve Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptığı 4 yıl boyunca Afrika ülkelerini yakından tanıma imkanı bulduğunu vurgulayarak "Ülkemizin Afrika politikası, Türk dış politikasının en başarılı alanlarından biridir. Bu çerçevede, Bakanlığımızın Afrika Genel Müdürlüğünün, izlenen dış politikanın somut sonuçlar verdiği bir bölgeyi öğrenme fırsatı sunan bir bölüm olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.
"Her tayinde hayatı sıfırdan yeniden kurarız"
Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi Nurdan Bayraktar Golder de diplomat olmasındaki en büyük etkenin çocukluğundan bu yana dünyayı merak etmesi olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
"Diplomatlık insana dünyanın kapılarını açan bir meslek. 25 senelik meslek hayatının büyük bölümünü Avrupa kıtasında geçirmiş bir diplomat olarak, Gabon’a atandığımı öğrenmek beni çok heyecanlandırdı. Esasen bizler alışkınız. Her tayinde hayatı sıfırdan yeniden kurarız."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.