Dolar
32.34
Euro
34.88
Altın
2,220.18
ETH/USDT
3,566.30
BTC/USDT
70,798.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Türkiye'nin doğu sınırındaki mayınlar temizleniyor

Milli Savunma Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle Iğdır'daki 20 mayın sahasında 44 binin üzerinde mayın temizlenecek.

Orhan Güngör, Hüseyin Yıldız  | 04.04.2017 - Güncelleme : 04.04.2017
Türkiye'nin doğu sınırındaki mayınlar temizleniyor

Iğdır

IĞDIR 

Ağrı Dağı eteklerindeki İran-Ermenistan sınırında bulunan Iğdır mayın hattında, "Birleşmiş Milletler Uluslararası Mayın Bilincini Geliştirme Günü" nedeniyle program düzenlendi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger, her yıl trajik biçimde aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce masum insanın mayınlara basarak yaralandığını, hatta öldüğünü söyledi.

Berger, 30 yıl önce BM Barış Koruma yetkilisiyken Golan Tepeleri'nde çok sayıda olaya şahit olduğunu anlattı.

UNDP Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Atilla Uras, Türkiye'nin doğu sınırlarında üstlendikleri mayın temizleme görevinin, UNDP'nin bu yöndeki hedefine ulaşma yönündeki taahhüdünün bir parçası olduğunu söyledi.

Uras, UNDP'nin, keşif sahasının serbest bırakılması, temizleme ve kalite güvencesinin uygulanması açısından 30'dan fazla ülkede ulusal mayın faaliyeti yürüten kuruluşları desteklediğini belirterek, "UNDP, ülkeleri mayın faaliyetlerine dair politika geliştirme, stratejik planlama, izleme ve değerlendirme konularında destekleyerek, mayın temizliğinin rehabilitasyon, kalkınma, uzlaşma ve geçim kaynaklarına katkı sağlamasını temin etmektedir." ifadelerini kullandı.

Güvenlik amacıyla döşenen mayınlar ülke için sorun

MAFAM Daire Başkanı İstihkam Albay Aydın İmren ise Türkiye sınırlarında ve yurt içi bölgelerinde bulunan ve çoğunluğu 1990-1995 yıllarında güvenlik sebebiyle döşenen mayınların, ülke için sorun teşkil ettiğini söyledi.

Ülke olarak bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla çaba harcandığını dile getiren İmren, "1997 yılında imzalanan ve halen 167 ülkenin taraf olduğu Ottowa Sözleşmesi'ne Türkiye de 1 Mart 2004 tarihinde katılmıştır." dedi.

Muhabir: Orhan Güngör,Hüseyin Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın