Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,222.29
ETH/USDT
3,558.30
BTC/USDT
70,727.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

'Uyku meleği' danışmanlık hizmeti veriyor

Çocuğunun uyku problemine çözüm ararken uyku bozukluğu konusunda araştırmalar yapıp eğitim alan Seride Samurkaş, aynı sorunu yaşayan minikler için annelere eğitim veriyor.

23.10.2016 - Güncelleme : 23.10.2016
'Uyku meleği' danışmanlık hizmeti veriyor Fotoğraf:AA/Ekrem Ozan Olguner

İSTANBUL

Çocuğunun uyku problemine çözüm ararken uyku bozukluğu konusunda araştırmalar yapıp eğitim alan Seride Samurkaş, aynı sorunu yaşayan minikler için annelere eğitim veriyor.

ABD merkezli bilişim firmasındaki işini bırakıp 0-6 yaş arası çocuklar için eğitim vermeye başlayan Samurkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyku danışmanlığı konusunun Türkiye'de yeterince bilinmediğini dile getirdi.

Birçok kişinin uyku danışmanlığı konusunda hiçbir fikre sahip olmadığını kaydeden Samurkaş, "Genelde çocuğu olmayan ailelerin olduğu bir ortamda mesleğimi söylediğim zaman 'O ne ki' diyorlar ya da 'Bizi de uyutur musunuz' ya da 'Eve gelip çocuğumuzu mu uyutuyorsunuz, sihirli değneğin mi var?' diyorlar. Bilinen bir meslek değil Türkiye'de. Çok az bir kitleye ulaşabilmiş durumdayız. Bunun ne olduğunu anlatmak da çok zor. Çünkü bizler ne doktoruz ne psikologuz aslında birçok branşı içinde barındıran bir eğitimden geçiyoruz. Tek bir branşa da sahip değiliz o nedenle de çok bilinen, geleneksel mesleklerden ayrı bir yapımız var." diye konuştu.

"İlk 50 koçun arasındaki tek ABD dışından olan kişiyim"

ABD merkezli bir bilişim firmasında Ortadoğu, Akdeniz ve Afrika bölgelerinden sorumlu bölge yöneticisi olarak çalışırken doğum yaptığını aktaran Samurkaş, mesleğini nasıl edindiğini şöyle anlattı:

"Oğlumun bitmek bilmeyen 19.00 ile 22.00 arasında ağlamaları vardı. Bunun neden kaynaklandığını araştırırken Tracy Hogg'a rastladım. Tracy Hogg okudum ama daha detaylı bilgilere ulaşamayınca araştırmaya başladım. Tracy Hogg'un aslında 2005 yılında meme kanserinden vefat etmiş olduğunu öğrendim. Daha önce de ben annemi meme kanserinden kaybetmiştim. Tesadüftür ki bir müddet sonra ben de meme kanserine yakalandım. Tracy Hogg'a bu bilgileri soramayınca detaylı olarak ben de araştırmaya başladım, başka kimler bunu yapıyorlar diye. ABD'de bulunan Kim West'e rastladım. Kim West'ten danışmanlık aldım. O eğitimle oğlumun uyku problemlerini çok kısa sürede çözdüm. Kim West'ten eğitim aldıktan sonra edindiğim bilgileri daha çok kişiye yaymak istedim. Kim West ile uzun yazışmalarımız sonucunda Kim West bir sertifika programı açmaya karar verdi. İlk mezun ettiği 50 koçun arasındayım. İlk 50 koçun arasındaki tek ABD dışından olan kişiyim. Hatta Türkiye'denim dediğim zaman Türkiye nerede diye soran arkadaşlarım vardı. Benim dışımda da Türkiye'de uyku meleği olarak 3 tane daha koç arkadaşım var. Birlikte annelere uykusuz çocuklarını ve kendilerini uykuya kavuşturmaları için eğitimler veriyoruz ki hep birlikte daha sağlıklı nesiller yetiştirebilelim."

Annelere "uyku" tavsiyeleri

Çocuğu uyku düzeni bozukluğu çeken annelere önerilerde bulunan Samurkaş, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

"Yeni doğan bebekler için önemli olan, doğru zamanda ve sürede uyumalarıdır. İki buçuk aydan sonra uyutma yöntemleri önem kazanmaya başlar. Her gün en azından bir kez yatakta uyutmayı denemelerini öneririm. Altıncı aydan sonra da kendi başına uyumaları için dünya üzerinde kabul görmüş yöntemlerden birini kullanarak çocuklarına eğitim verebilirler. Ancak sadece eğitim vermek, gece boyu kesintisiz uykuyu getirmez. Gündüz uykusu süreleriyle, akşam yatma saatinin de yaşına uygun zamanda olması gereklidir. Çocuğu yorup uyumaya yönlendirmek yanlış bir yaklaşımdır. Çocuğun yeterinden fazla yorulması, yaygın inancın aksine, gece daha fazla uyanmasına sebep olur."

Muhabir: Ekrem Ozan Olguner

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.