Dolar
38.76
Euro
43.61
Altın
3,324.77
ETH/USDT
2,515.60
BTC/USDT
104,444.00
BIST 100
9,390.51
Gündem, Zeytin Dalı Harekatı

'Bizim için her pilot bir Vecihi Hürkuş'tur'

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gürer, "Zeytin Dalı Harekatı'ndaki başarının temelinde Vecihi Hürkuş'tan alınan ilham vardır. Bu yüzden bizim için her pilot bir Vecihi Hürkuş'tur." dedi.

01.02.2018 - Güncelleme : 01.02.2018
'Bizim için her pilot bir Vecihi Hürkuş'tur'

KONYA - Engin Özekinci

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tayyareci Vecihi Hürkuş'un Türk havacılığının en önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi.

Hürkuş'un aynı zamanda uçak makinisti ve savaş pilotu olduğunu anımsatan Gürer, şöyle konuştu:

"TSK'nın Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nda hava kuvvetlerine bağlı 72 uçak aynı anda operasyona katılabiliyorsa, bu başarının temelinde Vecihi Hürkuş'tan alınan ilham vardır. Bu yüzden bizim için her pilot bir Vecihi Hürkuş'tur. Yani hava kuvvetleri belli bir noktaya gelmişse ve başarılı operasyonlara imza atıyorsa, bu mücadelenin bir neticesi ve ona olan güvenin devamıdır. Türkiye'ye ve hava kuvvetlerine her zaman Vecihi Hürkuş gibi pilotlar lazım."

Gürer, Türkiye'de ilk uçak projesini hazırlayan Hürkuş'un yaptığı projeleri de gerçekleştirdiğini aktararak, havacılığın her alanında hizmet ettiğini vurguladı.

"Gençler Vecihi Hürkuş'u iyi tanımalı"

Özellikle gençler başta olmak üzere herkesin Vecihi Hürkuş'u tanıması gerektiğini ifade eden Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vecihi Hürkuş, ciddi sıkıntılar çekmesine rağmen ilk uçağını 1924'te, ikinci uçağını ise 1932 yılında üretti. O nasıl pes etmeyip kendi uçağını üretmişse bugün de pes edilmedi ve kendi uçağımızı, helikopterimizi ürettik. Üretmeye de devam edeceğiz. Vecihi Bey ilk uçağını ürettikten 37 yıl sonra, yani 1961'de otomobil üretildi. Yani 1961'den 37 yıl önce zaten Vecihi Hürkuş uçak üretmişti. Bu bir tesadüf değil, emeğin, aklın ve gayretin sonucudur. Geçmişte Vecihi Bey ile birçok başarıya imza attık, bugün de atmaya devam ediyoruz. Türkiye'de Vecihi Hürkuş gibi kahraman bir pilotun olması, kendi uçağını yapma düşüncesinin giderek gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Bu değeri tanımak insanların kahramanlıklarının sınırını da genişletmiştir. O öyle bir simgedir ki her pilot kendisini onun gibi hissediyor." 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.